Mer ideologi, mer vetenskap, mindre flum

2012/05/28

En sisådär 20 månader efter senaste inlägget. Jag har inte tagit en paus i bloggandet. Jag har inte tagit en paus i politiken. Jag har helt enkelt bara varit lat. Men nu blir det andra bullar. Vi får se hur länge det varar..

Senast jag skrev var jag nyss hemkommen från Miljöpartiets kommundagar, denna gång är det från kongressen jag åker tåg. I egenskap av ombud för Miljöpartiet Bollebygd satte jag mig i torsdags kväll på ett chartrat tåg upp mot Umeå för att i tre dagar delta i ett späckat schema av motionsbehandling, seminarier, motionsbehandling, tal, motionsbehandling och motionsbehandling. Jag hoppas innerligt att årets stadgeändring om motionsrätten åtgärdar problemet med den stora mängden undermåliga motioner. Kanske gör man ett försök att ta reda på vad partiet redan driver om man måste söka stöd för sin motion. Man kan ju hoppas. Men detta inlägg var inte tänkt att handla om onödiga motioner. Snarare om oönskade sådana.

Det tycks mig att Miljöpartiet dras med en ovanligt hög andel stolliga och flummiga rättshaverister. Exempel på detta syns i de ständigt återkommande motioner om alternativmedicin (KAM), elallergi och lagstiftning om vita tak. På varje kongress behandlas även ett stort antal motioner som vill ha förbud och/eller starka restriktioner inom allehanda detaljområden. Från årets kongress kan nämnas lagstadgad BMI-gräns för modeller, inspelning och lagring av alla sammanträden i offentliga förvaltningar, nämnder och fullmäktigen (etc), förbud mot långtradare och införandet av en ny universell tideräkning med tillskapandet av World Wide Web år 1993 som år 0.

Det är en utbredd uppfattning att Miljöpartiet är ett flumparti utan verklighetsförankring eller realistisk politik. För mig är det precis tvärt om. Miljöpartiet står som enda parti i Sveriges riksdag för en politik med tydliga kopplingar till vetenskapliga resultat och rationalitet utan att för den skull förespråka teknokrati. Vi bör arbeta och arbetar systematiskt för att utforma reformer som med stöd i vetenskap och rationellt tänkande leder samhället närmre våra tre solidariteter. Vi måste samtidigt akta oss för att förespråka reformer som kanske i längden leder åt rätt håll men som i sig själva strider mot någon av de tre solidariteterna.

Jag ser det som ett gott tecken att ingen av ovan nämnda motioner vann kongressens gehör. Vi är på rätt spår!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: